martes, 25 de octubre de 2016

NARRATIVA PERIODÍSTICA TRANSMÈDIA- Helena Ramon Avelino


Aquesta setmana, el tema d'estudi serà la narrativa periodística transmèdia. El periodisme transmèdia es una forma de llenguatge periodístic que contempla, al mateix temps, diferents mitjans en diversos llenguatges, i narratives a partir de molts mitjans dirigits a diferents usuaris i tot açò gràcies a la interactivitat del missatge. Per tant, s'adopten recursos audiovisuals, interactius i de mobilitat i la seua difusió es fa a partir de diferents mitjans, com els blogs i les xarxes socials.

En realitat, el periodisme sempre ha sigut transmèdia. Al segle passat, les notícies apareixien als diaris, es comentaven per ràdio, eixien imatges a la televisió i, a més a més, els usuaris es realimentaven a través del correu de lectors.

Com ja sabem, un requisit fonamental per a la narrativa transmèdia és que l'audiència assumisca un rol actiu en eixe procés d'expansió, en el cas del periodisme, comunicacional. D'aquesta manera, el relat periodístic es desplegarà a través de múltiples llenguatges, mitjans i plataformes de comunicació.




L'objectiu d'un relat periodístic transmèdia és informar de la millor forma possible als lectors. Gràcies a una bona combinació de mitjans, es pot crear sentit en un món on els acords entre diferents plataformes de continguts són cada volta més plausibles. Totes les plataformes es complementen entre sí.

Per exemple, Carlos Scolari (l'autor del qual vam parlar la segona setmana) proposava imaginar-se que un succés destacat es produeix inesperadament a les quatre de la vesprada. Nosaltres escoltem la ràdio que n’informa de manera quasi immediata i amb informació limitada. Ampliem el coneixement del succés a la vesprada mirant el telenotícies a la televisió i, finalment, llegim al matí del dia següent els diaris que ens analitzen el fet succeït. Tres canals diferents que ens expliquen les coses adequant el contingut al mitjà i cada una ens aporta peces narratives, que individualment tenen sentit, per acabar construint un tot.

També trobem exemples de narratives transmèdia al periodisme en els portals de notícies a internet: des de notícies que combinen text, àudio o vídeo, fins a peces que necessiten la interacció de l’usuari. L’evolució tecnològica i l’aparició de nous suports i interfícies han conduït el periodisme cap a altres formes de posada en escena. La connexió a internet ha permès la construcció d’un entorn dinàmic i interactiu d’intercanvi d’informació. 

A continuació, esmentaré algunes de les característiques que el periodisme transmèdia pren de la narrativa transmèdia:

-Capacitat de “profunditzar” en l'audiència i capacitat d'interactuar i aportar detalls a la informació.

-Continuïtat i simultaneïtat a través de les distintes plataformes.

-Objectivitat des de múltiples subjectivitats.


Açò és tot per hui. Vos esperem la propera setmana amb més informació transmèdia!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comunicate!